De nieuwe producten die technologiereus Apple woensdagavond presenteerde maakten niet zoveel indruk op beleggers, dat het voorzichtige optimisme van de afgelopen dagen stand hield. Amerikaanse beurzen zakten weg woensdag en donderdagochtend was ook de stemming in Amsterdam matig.
Nieuwe iPhone, grotere iPad. Apple-topman Tim Cook had woensdag veel te vertellen, maar kon de verwachtingen van beleggers niet overtreffen. Het aandeel Apple zakte woensdag 2 procent; en bredere beursindices gaven ook terrein prijs. De Dow Jones Index sloot 1,5 procent lager.
Oude spoken lieten zich weer zien: beleggers blijven bezorgd om de mondiale gevolgen van groeivertraging in China, terwijl renteverhogingen in de VS als een pesterij worden gezien — de Amerikaanse Federal Reserve vindt dat als de economie aantrekt rentes niet extreem laag moeten blijven. Maar speculanten op de beurs die beleggen met geleend geld zien hogere rentes als spelbreker.
In China noteerde de Shanghai Composite Index donderdag 1,4 procent lager; en in Amsterdam ging de AEX-index ruim een procent lager van start.
(klik voor uitvergroting)
Grootste dalers bij de hoofdfondsen waren telecombedrijf KPN (-3 procent) en zwaargewichten Shell (-1,5 procent) en Unilever (-1,5 procent).
Energieconcern Shell is gevoelig voor de schommeling van olieprijzen - Brent olie noteerde donderdag 3,9 procent lager op 47 dollar. Soep- en zeepbedrijf Unilever haalt een steeds groter deel van zijn omzet in opkomende markten, waaronder Azië
Toeleverancier van de computerindustrie Besi waarschuwde donderdag dat de omzet in het derde kwartaal lager uitvalt dan eerder verwacht. Besi rekent nu op een daling van de omzet met ongeveer 33 procent vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar, tegen een eerder verwachting van min 15 tot 20 procent.
De lagere omzetverwachting weerspiegelt volgens Besi zwakte in de markt voor computerchips, waar overcapaciteit is voor toepassingen in consumentenproducten zoals smartphones en tablets.
De beurskoers van Besi zakte donderdag ruim 16 procent; chipmachinemaker ASML gaf bijna drie procent prijs op de Amsterdamse beurs.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl